De Labradoodle is bij uitstek geschikt als therapiehond. Ze zijn erg vriendelijk en houden van menselijk gezelschap. Deze hond kan een glimlach op iedereen zijn gezicht toveren, ongeacht hoe ze zich voelen.
Zo kan een Labradoodle heel therapeutisch zijn voor mensen die ziek zijn en kinderen met autisme, en worden gebruikt als therapiehond.
Een therapiehond is een hond die het leven verbetert van mensen die eenzaam of dement zijn of andere beperkingen hebben en kinderen met autisme en/of AD(H)D. Labradoodles zijn hiervoor de perfecte kandidaten, omdat hun intuïtieve karakter feilloos kan aanvoelen hoe het gaat met de persoon met wie zij een band hebben. Daardoor kunnen zij een heel positief effect hebben op het welbevinden van deze persoon.
Ondanks het feit dat Labradoodles van nature vriendelijk, zacht en rustig zijn, hebben ze training nodig om als therapiehond te kunnen worden gebruikt. Een therapiehond moet zich goed kunnen gedragen. Dit betekent dat ze niet zonder toestemming mogen rondrennen, springen op mensen, blaffen en likken aan mensen.
Daarnaast moeten ze kalm en geduldig zijn in de buurt van mensen die geestelijk gestoord of instabiel kunnen zijn, evenals kinderen die proberen te pakken of te plagen.
Wat zijn de voordelen van een Labradoodle als therapiehond?
- Socialiseren met een hond kan de bloeddruk verlagen
- Het aaien van een hond zorgt voor oefeningen voor de hand en armen
- Algehele verbetering van liefde, genegenheid en welzijn.
- Zorgt voor vriendschap aan kinderen, die lijden aan depressie, ouderen, slachtoffers van misbruik, enz.
- Verbetert de levenskwaliteit van patiënten en personeel
- Verbetert de aandacht en problemen met het geheugen bij mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer
- etc…
Als therapiehond is de Labradoodle een zeer evenwichtige hond die gehoorzaam is en zich snel kan aanpassen aan de omgeving. Door zijn zachte aard voelen kinderen en ouderen zich veilig en prettig bij de hond en durven zich meer open te stellen.