De prijs van een labradoodle Dit is het eerste deel van een tweedelige serie over de prijs van een labradoodle. 

Een labradoodle is in Nederland duurder dan de gemiddelde rashond met stamboom, dat komt doordat labradoodles vrij zeldzaam zijn.

Om een ‘echte’ labradoodle te krijgen met de anti-allergene vacht, heb je namelijk meerdere generaties nodig. Naast de aanschafkosten, moet je rekening houden met kosten van voer, dierenarts, hondenbelasting, (puppy)training en speeltjes.

Iedereen heeft een ander inkomsten- en uitgavenpatroon en zal dit aanpassen aan de hond. Sommigen willen een klein paleisje met bladgoud bouwen voor hun labradoodle, anderen gaan voor een hondenmand in de keuken. Hoe dan ook, zolang je labradoodle de basisverzorging krijgt en een hoop liefde, zal hij of zij vast een gelukkige hond worden.

Hier staat een overzicht van de kosten die je in ieder geval maakt in het eerste jaar van je labradoodle. Behalve deze kosten, is het verstandig om rekening te houden met onverwachte uitgaven. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je labradoodle een keer extra naar de dierenarts moet of niet goed tegen bepaald voer kan.

Aanschafkosten

Een labradoodlepup is te koop vanaf 1700 euro. De meeste labradoodles zijn te koop bij fokkers of via het asiel. Bij het asiel is een labradoodlepup goedkoper, maar bij een goede fokker ben je verzekerd van een gezonde en goed gesocialiseerde pup met de juiste papieren. Let er bijvoorbeeld op dat de fokker in kwestie is aangesloten bij de ALAEU: Australian Labradoodles Association Europe.

Bij het asiel kom je niet vaak labradoodles met anti-allergene vacht tegen, al kunnen het natuurlijk zeer leuke en gezonde hondjes zijn. Bij goede (Australian) Labradoodle fokkers moet je je bijna altijd inschrijven op een wachtlijst. Je lange wachten wordt dan wel beloond met een gelukkige en gezonde labradoodlepup.

Let op! Er worden veel labradoodlepups te koop aangeboden op Marktplaats. Hier zit meestal een broodfokker achter. Het is verleidelijk om een hondje tegen een lagere prijs in huis te halen, maar heel vaak hebben deze honden lichamelijke gebreken en zijn ze niet goed gesocialiseerd. Veel pups worden te vroeg weggehaald bij hun moeder en zijn nog niet door een dierenarts gecontroleerd.

Heel vaak ben je met dergelijke hondjes een stuk duurder uit aangezien ze veel meer kans hebben op lichamelijke of sociale problemen, waardoor de trainings- en dierenartskosten fors kunnen oplopen. Bedenk ook dat de kans erg klein is dat je een labradoodle met anti-allergene vacht op Marktplaats tegenkomt, dit zijn nu eenmaal dure honden vanwege hun zeldzaamheid. Bovendien wil je als hondenliefhebber toch zeker niet meedoen aan dierenleed?

Waar je ook een labradoodle koopt, vraag aan de fokker of je mag kijken bij het nestje als de pups oud genoeg zijn en stel vragen over de gezondheid van zijn ouders. Als de fokker dit weigert, is dit een slecht teken. Een goede fokker is trots op zijn honden en laat deze graag zien aan toekomstige baasjes.

Dierenartskosten

Een volwassen labradoodle brengt minder dierenartskosten met zich mee dan een pup. Een pup moet gemiddeld zes keer in zijn eerste jaar naar de dierenarts, een gezonde, volwassen labradoodle moet alleen jaarlijks gecheckt worden. Een betrouwbare fokker heeft de pups al laten ontwormen, inenten en uitgebreid laten checken door de dierenarts.

Labradoodles kunnen in goede gezondheid ongeveer 13 jaar oud worden. Je bent in Nederland verplicht je labradoodle te laten steriliseren of castreren! Alleen erkende fokkers mogen fokken met de labradoodle om het ras gezond en sterk te houden.

Je kunt kiezen voor een dierenartsverzekering. Dat is niet onverstandig aangezien dierenartskosten behoorlijk kunnen oplopen, zeker bij puppy’s en oudere honden. Een dierenartsverzekering is afhankelijk van het gewicht, de leeftijd en het ras van een hond. Voor een labradoodle betaal je tussen de 20 en 35 euro per maand, afhankelijk van de dekking. In Nederland kun je een dierenartsverzekering afsluiten bij Ohra, Petplan of Proteq.

Hondenbelasting

In veel gemeentes in Nederland is hondenbelasting een vervelende verplichting, dit geldt ook voor de labradoodle. Het tarief verschilt per gemeente, maar ligt rond de 90 tot 100 euro per jaar voor een eerste hond. Een tweede, derde of vierde hond is een stuk duurder.

Meld je hond altijd binnen twee weken aan als deze bij jullie is komen wonen. Als je je hond niet aanmeldt, loop je het risico bezoek te krijgen van de hondenbelastinginspecteur. Als deze ziet dat je illegaal een hond hebt, betaal je een flinke boete die meer dan 1000 euro kan bedragen!

Klik hier voor het tweede deel over de prijs van een labradoodle

Is het boek ‘Labradoodle Geheimen’ iets voor jou?

Wil je nog meer informatie, tips en technieken ontdekken over het trainen en opvoeden van een Labradoodle? Kijk dan of het boek ‘Labradoodle Geheimen’ iets voor jou is.

Lees Hier Meer Over Labradoodle Geheimen!  <— Dit is een RISICOLOOS AANBOD! <– Klik Hier!

Probeer het boek 60 dagen risicoloos uit…bevalt het je niet dan krijg je je geld direct terug. Duizenden Labradoodle baasjes zijn je al voorgegaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.