Uw heeft er misschien wel eens van gehoord, maar wat is nu precies een Australian Labradoodle en is dat niet hetzelfde als een Labradoodle?
Eerst even een stukje geschiedenis. De Australische fokker voor het toenmalige Australisch Blindengeleidehond Opleidings Instituut Wally Conron fokte in 1989 de eerste kruising van een Labrador en een Poedel met als doel een allergievriendelijke hond te fokken die gebruikt kon worden als hulphond.
Vervolgens zijn twee Australische fokkers, Rutland Manor en Tegan Park, met een select aantal nakomelingen van de honden van Wally Conron verder gaan fokken.
Na een aantal jaren van selectief fokken hadden ze een zachtaardige en vriendelijke knuffelhond. Een uitermate geschikte gezinshond met een sterke “will to please” die goed kon worden opgeleid tot hulphond. De fokkers noemden deze honden vervolgens Australian Labradoodles.
Het Ras
Een Australian Labradoodle is zeer sociaal en kan goed met kinderen en andere dieren omgaan. Hierdoor is hij uitermate geschikt als gezinshond. Ze zijn hoog intelligent en makkelijk te trainen. Erg sociaal, actief, vriendelijk, en vooral niet agressief.
Ze genieten van het water, willen graag lekker wandelingen en worden graag bezig gehouden. Verder heeft hij een intuïtief karakter, waardoor hij onmiddellijk de stemming van de persoon bij wie hij in de buurt is aanvoelt en zich daar aan aanpast.
De Australian Labradoodle is er in 3 verschillende maten:
- Miniatuur: hoogte 35-45 cm. Gewicht 10-15 kg.
- Medium: hoogte 45-55 cm. Gewicht 15-21 kg.
- Standaard: hoogte 55-65 cm. Gewicht 23-42 kg.
De vacht van de Australian Labradoodle staat te boek als een hypoallergeen. Dit betekent dat 95-98% van de mensen die allergisch reageren op honden, niet op dit hondenras reageren. Verder verhaard de vacht bijna niet.
Er zijn drie vachtsoorten. Curly, Fleece en Curly fleece. Ze moeten regelmatig geborsteld worden en minstens een paar keer per jaar geknipt worden. Mogelijk gezondheidsproblemen zijn HD, PRA, VonWilabrands, elleboog en knieschijf aandoeningen.
Het Verschil Tussen Een Australian En “Gewone” Labradoodle
Ik geef u hier het officiële fokschema van de Australian labradoodle waar wordt aangegeven waar de ”gewone” labradoodle stopt en de Australian labradoodle verder gaat in ontwikkeling.
De kruisingen…
Generatie F1 – Het is een generatie waarbij de één van de ouders een Labrador is, de andere een Poedel.
Generatie F1-B- Een F1 generatie (dus 50% Labrador en 50% Poedel) wordt met een Poedel gekruist. Theoretisch gezien verkrijgt men dan een 25% Labrador – 75% Poedel kruising.
Generatie F2 – Twee F1 generaties worden gepaard. Het is dus een pup waarvan beide ouders kruisingen tussen Labrador en Poedel zijn.
Generatie F3 – De kruising tussen twee F2 generaties. Nogmaals is de kans groter dat de eigenschappen van de Poedel en Labrador even sterk aanwezig zijn.
Multi-generatie- Men kan zo verder gaan: Twee F3’s verkrijgen een F4, dan een F5, enzovoort… Vanaf de derde generatie spreek je over multi-generatie.
Australian Labradoodle – De genetische samenstelling van een Autralian Labradoodle is weer anders omdat er nog andere rassen doorheen zijn gekruist.
Ik wil nadrukkelijk aangeven dat ik ‘’gewone’’ labradoodles niet afkraak. Ik wil alleen de verschillen uitleggen want voor heel veel mensen worden alle labradoodles op een hoop gegooid en dat is zeer ten onrechte.